Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Sorting and searching data

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use spreadsheet tools to sort and search data to find and analyse information.

      Key learning points

      1. Data can be sorted in ascending or descending order.
      2. Filters can be applied to hide data that is not needed for a purpose.
      3. A sort or filter can be applied to a data set to make it easier to analyse or visualise information.
      4. A function is a predefined formula in a spreadsheet that can help with calculations.

      Keywords

      • Sort - arranging data into a meaningful order

      • Filter - given criteria used to show a subset of a data set

      • Function - a predefined formula that performs a calculation

      Common misconception

      When a filter is applied to a data set the data that is filtered is removed permanently.

      A filter can be applied to data to remove selected data from a data set. However, this data is not permanently removed, if the filter is taken off the data will still be there.

      Teacher tip

      The file available for this lesson is based on data from a previous Olympic Games. The data set can be easily changed if you feel pupils in your school would relate better to a different example.

      Equipment

      Pupils will need access to a device with spreadsheet software. Examples in this lesson use Google Sheets https://oak.link/google-sheets

      File needed for this lesson

      Olympic medal data 215.07 KB (XLSX)

      Download this file to use in the lesson.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What symbol must you use at the beginning of a cell when you want to use a function or a formula in that cell?

      Correct Answer: =, equals

      Q2.
      Name the function that tells you the highest value in a range of cells.

      Correct Answer: MAX

      Q3.
      Name the function that tells you the lowest value in a range of cells.

      Correct Answer: MIN

      Q4.
      Name the function that tells you the number of non-blank cells.

      Correct Answer: COUNTA

      Q5.
      Give the cell range for the first 10 cells of column B.

      Correct Answer: B1:B10

      Q6.
      Give the cell range for all of the cells in column A.

      Correct Answer: A:A

      4 Questions

      Q1.
      Applying a to data arranges it into a different order.

      Correct Answer: sort

      Q2.
      When a filter is applied to a data set the data that is filtered is removed permanently.

      true
      Correct answer: false

      Q3.
      Match the function to its description.

      Correct Answer:MIN,returns the lowest value in a range of cells

      returns the lowest value in a range of cells

      Correct Answer:MAX,returns the highest value in a range of cells

      returns the highest value in a range of cells

      Correct Answer:SUM,returns the total value of a range of cells

      returns the total value of a range of cells

      Correct Answer:COUNTA,returns the total number of non-empty cells in a range of cells

      returns the total number of non-empty cells in a range of cells

      Correct Answer:COUNTIF,returns the total number of cells that meet set criteria

      returns the total number of cells that meet set criteria

      Correct Answer:IF,returns different things depending on a criterion

      returns different things depending on a criterion

      Q4.
      What is the function that adds up all the values in a selected range and then divides by how many items there are in the range?

      Correct answer: AVERAGE
      SUM
      MIN
      MAX

      To help you plan your 7 computing lesson on: Sorting and searching data, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...