Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the build-up of ‘Beowulf and the dragon’

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the structure and content of the build-up of 'Beowulf and the dragon'.

      Key learning points

      1. Writing is most successful when it is planned and rehearsed.
      2. When we plan, we can use our text map as our basis, breaking it down into key scenes.
      3. For each scene, we make notes about the actions, descriptions, dialogue and emotion we might include (where relevant).
      4. We also plan to include the rich vocabulary that we have generated in previous lessons.

      Keywords

      • Build-up - the part of a story where problems are introduced and tension rises

      • Text map - a visual representation of a series of events, where pictures represent events

      • Rich vocabulary - words chosen intentionally to convey a certain impression to the reader of a place, person or thing

      • Narrative elements - the content of a narrative, often including action, description, dialogue and emotions

      Common misconception

      Pupils may believe that they can **only** include the narrative elements in their writing.

      There are other things we can write about - for instance, thoughts the characters have - but the narrative elements are a helpful structure we can use to generate ideas. There is no need to limit pupils to just these categories.

      Teacher tip

      Make sure that the rich vocabulary learned in the previous lesson is readily available to pupils. As they plan, encourage pupils to continually refer back to their text map for ideas. You may want pupils to circle sections of the text map to show the four paragraphs.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Which of the events below is part of the build-up in 'Beowulf and the dragon'?

      Beowulf kills the dragon
      Wiglaf stabs the dragon
      Beowulf's sword is stuck in the dragon's head
      Correct answer: the dragon burns the stronghold

      Q2.
      Which characters feature in the build-up of 'Beowulf and the dragon'?

      Correct answer: the dragon
      Correct answer: Beowulf
      Correct answer: Wiglaf
      Hrothgar

      Q3.
      Which word means 'completely burned to nothing'?

      ablaze
      Correct answer: incinerated
      blackened
      smouldering

      Q4.
      Which word means 'headland'?

      barren
      windswept
      sheer
      Correct answer: promontory

      Q5.
      Which word means 'long and flexible'?

      barbed
      iridescent
      Correct answer: sinuous
      mighty

      Q6.
      Which adjectives could be added to the following noun phrase to describe the dragon effectively? 'the __________ worm'.

      Correct answer: vile
      Correct answer: monstrous
      delicious
      Correct answer: colossal
      tame

      6 Questions

      Q1.
      Which of these examples of rich vocabulary could be used to describe the stronghold in 'Beowulf and the dragon'?

      Correct answer: incinerated
      barren
      Correct answer: charred
      sheer

      Q2.
      Which of these examples of rich vocabulary could be used to describe parts of the dragon in 'Beowulf and the dragon'?

      Correct answer: sinuous
      Correct answer: gaping
      bleak
      wind-whipped

      Q3.
      Which event below is not part of the build-up to 'Beowulf and the dragon'?

      the dragon burned the stronghold
      Beowulf summoned a meeting
      the warriors went to Eagleness
      Correct answer: the dragon grabbed Beowulf in its jaws

      Q4.
      Which of the following should we include in a plan for our writing?

      Correct answer: the structure of our writing
      Correct answer: the content of our writing
      how we will start every sentence in our writing
      Correct answer: rich vocabulary we want to include in our writing

      Q5.
      Which of the following are narrative elements we can use to help us plan the content of our writing?

      Correct answer: action
      Correct answer: emotion
      Correct answer: description
      beliefs
      Correct answer: dialogue

      Q6.
      Which narrative element is used here? 'Its sinuous neck was iridescent in the moonlight.'

      action
      Correct answer: description
      emotion
      dialogue

      To help you plan your 6 English lesson on: Planning the build-up of ‘Beowulf and the dragon’, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...