Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Writing the closing of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use a plan to write the closing of a diary entry based on ‘How To Train Your Dragon’.

      Key learning points

      1. The closing is the final paragraph of a piece of writing.
      2. Writers need to shift between past, present and future tense in the closing.
      3. Using a range of linguistic features and sentence structures helps achieve text purpose and enhances cohesion.
      4. Using success criteria and a plan support the writer when writing.

      Keywords

      • General - the most basic, necessary information

      • Closing - the final section of a piece of writing

      • Summarise - to sum up or conclude the main body of a text

      Common misconception

      Pupils may not use a range of sentence types and structures, leading to a lack of cohesion.

      Success criteria, shared writing and modelled writing explicitly prompt and model use of a range of sentence types. You could also use visual scaffolds and checklists for each sentence type to remind pupils with.

      Teacher tip

      Give pupils opportunities to share their ideas and magpie ideas from others during the writing process.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      For whom is a diary entry usually written?

      any reader
      family members and friends
      Correct answer: only the writer themselves

      Q2.
      Which word has a similar meaning to 'worried'?

      Correct answer: apprehensive
      excited
      optimistic

      Q3.
      True or false? A diary can only be written using the past tense.

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      In which tense is the following sentence written? 'I can't stop reliving it all!'

      past
      Correct answer: present
      future

      Q5.
      In which tense is the following sentence written? 'Today was so difficult.'

      past
      present
      Correct answer: future

      Q6.
      What is the verb in the following sentence? 'Today was so difficult.'

      today
      Correct answer: was
      so
      difficult

      6 Questions

      Q1.
      Match the keywords to their definitions.

      Correct Answer:general, the most basic, necessary information

      the most basic, necessary information

      Correct Answer:closing,the final section of a piece of writing

      the final section of a piece of writing

      Correct Answer:summarise,to sum up or conclude the main body of a text

      to sum up or conclude the main body of a text

      Q2.
      The purpose of the closing is to do which of these?

      Correct answer: to summarise the day’s events
      to describe key events in very specific detail
      Correct answer: to describe current thoughts and feelings
      Correct answer: to think ahead to what will happen next

      Q3.
      True or false? The closing of a diary entry should be written in the past tense only.

      Correct Answer: false, False

      Q4.
      Select the common linguistic features of diary entries.

      Correct answer: discussion of thoughts and feelings
      subject-specific vocabulary
      Correct answer: informal tone
      Correct answer: fronted adverbials of time
      presentation of detailed research

      Q5.
      Match the complex sentence types to their definitions.

      Correct Answer:adverbial complex,formed of a main clause and adverbial subordinate clause

      formed of a main clause and adverbial subordinate clause

      Correct Answer:relative complex,formed of a main clause and relative subordinate clause

      formed of a main clause and relative subordinate clause

      Correct Answer:non-finite complex,formed of a main clause and non-finite subordinate clause

      formed of a main clause and non-finite subordinate clause

      Q6.
      Match the complex sentence types to their examples.

      Correct Answer:adverbial complex,When I think about tomorrow, I feel sick.

      When I think about tomorrow, I feel sick.

      Correct Answer:relative complex,Gobber will tell Dad about my performance, which makes me so nervous.

      Gobber will tell Dad about my performance, which makes me so nervous.

      Correct Answer:non-finite complex,Dread is like a heavy rock, sitting in my stomach.

      Dread is like a heavy rock, sitting in my stomach.


      To help you plan your 5 English lesson on: Writing the closing of a diary entry based on 'How To Train Your Dragon', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...