Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Planning the build-up of 'The Happy Prince'

      Lesson details

      Learning outcome

      I can plan the build-up of ‘The Happy Prince’.

      Key learning points

      1. The purpose of the build-up is to develop the characters and build up the excitement.
      2. When we plan, we log precise and ambitious vocabulary to help paint vivid pictures for our reader.
      3. Fronted adverbials of time, place and manner are included in a plan to add extra detail about the action.
      4. Dialogue is the written conversation between two characters or more within a narrative and it moves the story forward.
      5. A plan is written in note-form, out of full sentences.

      Keywords

      • Plan - a framework that writers create before they write a section or whole text

      • Notes - written out of full sentences

      • Ambitious vocabulary - high-level language in writing that meets the text purpose

      • Fronted adverbial - sentence starter followed by a comma

      • Dialogue - the written conversation between two characters or more within a narrative

      Common misconception

      Planning needs to be detailed and include full sentences.

      Planning should only log key vocabulary and it should be written in note-form using bullet points.

      Teacher tip

      Re-read the build-up several times so that pupils are clear about which moments of 'The Happy Prince' are in the build-up. Ensure that pupils can sequence the plot events of the build-up orally with confidence.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      Fill in the missing word. In 'The Happy Prince', the prince is __________ about the suffering in the city.

      furious
      Correct answer: concerned
      excited
      joking

      Q2.
      What is a plan?

      a final piece of written work
      Correct answer: a framework that writers create before they write
      a writer's first ideas said aloud about their writing

      Q3.
      Why does the prince ask the bird to help him?

      The bird is quicker than him.
      The prince is too scared to move.
      Correct answer: The prince is a statue so he is unable to go to those in need himself.
      The bird is a compassionate creature.

      Q4.
      Which of these is a fronted adverbial followed by?

      exclamation mark
      full stop
      Correct answer: comma
      question mark

      Q5.
      What does a full sentence need to include?

      a comma
      Correct answer: a capital letter
      Correct answer: a verb
      Correct answer: a full stop (or other closing punctuation)
      a conjunction

      Q6.
      Match the word class to its example.

      Correct Answer:noun,seamstress

      seamstress

      Correct Answer:verb,soared

      soared

      Correct Answer:adjective,valuable

      valuable

      Correct Answer:adverb,quickly

      quickly

      6 Questions

      Q1.
      True or false? A plan should be written in full sentences.

      Correct Answer: false, False

      Q2.
      What are the purposes of the build-up of a narrative?

      to introduce the characters and setting
      Correct answer: to build up the excitement
      to ask the reader direct questions so that they carry on reading
      Correct answer: to develop the characters

      Q3.
      Fill in the gap: A fronted adverbial of __________ tells the reader how the action in the main idea takes place.

      time
      place
      Correct answer: manner
      cause

      Q4.
      Order the four key moments of the build-up chronologically.

      1 - The prince tells the bird about the poor seamstress and her unwell son.
      2 - The bird gives the red jewel to the mother and this helps the boy feel better.
      3 - The prince sacrifices his own well-being to help others in the city.
      4 - The bird is worried abut the prince and he refuses to leave him alone.

      Q5.
      Which of the following are always true about dialogue?

      It makes the reader laugh.
      Correct answer: It is the written conversation between two or more characters in a narrative.
      It gives human qualities to non-human objects.
      Correct answer: It helps move the story forward.
      It describes a noun in further detail.

      Q6.
      Which of the following is a complete sentence?

      The concerned bird.
      Correct answer: The concerned bird reluctantly agreed.
      The concerned, reluctant bird.

      To help you plan your 4 English lesson on: Planning the build-up of 'The Happy Prince', download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...