Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      The position of switches: open and closed

      Lesson details

      Learning outcome

      I can explain how a switch is used in a simple circuit.

      Key learning points

      1. Switches play an important role in our lives because they allow us to control the flow of electricity to appliances.
      2. Switches can turn a circuit off by making a gap so electricity cannot flow.
      3. Traditional switches work by making a pair of conductors touch each other or separate from each other.
      4. Engineers have created innovative switches which are sensitive to human touch.
      5. Switches for simple circuits can be created from a range of everyday conductors and insulators.

      Keywords

      • Switch - A switch is part of an electrical circuit than can stop or allow electricity to flow.

      • Control variable - Control variables are variables that are kept the same throughout an investigation.

      • Appliance - An appliance is a device or piece of equipment designed to perform a specific task.

      • Circuit - An electrical circuit is a closed loop or path that electricity can flow through to make a component work.

      • Complete - A complete electrical circuit is made when all components are connected together correctly and there are no gaps in the circuit.

      Common misconception

      All electrical appliances and circuits use the same type of switch.

      Pupils will be introduced to a wide range of switches.

      Teacher tip

      When they build their own switches, encourage pupils to work like a scientist by testing a range of approaches before deciding upon their final design.

      Equipment

      A range of items that could be used to make an innovative switch as well as components to build simple circuits.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is a switch?

      a device that produces light
      Correct answer: a device that turns electrical appliances on and off
      a device in a circuit that produces sound

      Q2.
      When a circuit is , all of the components are correctly connected and there are no gaps.

      Correct Answer: complete, closed, connected

      Q3.
      What does a light sensor do?

      controls the brightness of a bulb
      reduces the brightness of a bulb
      Correct answer: measures the brightness of a bulb

      Q4.
      Match the measurement to the unit.

      Correct Answer:volume of sound,decibels (dB)
      Correct Answer:brightness of light,lux (lx)

      Q5.
      How does voltage affect the brightness of a bulb?

      increasing the voltage does not affect the brightness of a bulb
      Correct answer: increasing the voltage increases the brightness of a bulb
      increasing the voltage decreases the brightness of a bulb

      Q6.
      How does changing the position of a buzzer in a circuit affect its volume?

      changing the position of a buzzer in a circuit makes it quieter
      changing the position of a buzzer in a circuit makes it louder
      Correct answer: changing the position of a buzzer in a circuit does not affect its volume

      6 Questions

      Q1.
      are used to control circuits.

      Correct Answer: Switches, switches, switch, Switch

      Q2.
      Would electricity flow around the circuit shown?

      An image in a quiz
      yes
      Correct answer: no

      Q3.
      True or false? Switches for simple circuits can only be bought from shops as they are too complicated to make.

      true
      Correct answer: false

      Q4.
      Switches break a circuit by making a gap in the circuit where cannot flow.

      Correct Answer: electricity

      Q5.
      Which of the following happens when a traditional switch is closed?

      a conductor and an insulator touch each other
      Correct answer: a pair of conductors touch each other
      a pair of conductors separate from each other
      a conductor and an insulator conductors separate from each other

      Q6.
      How are switches on smart phones and tablets triggered?

      magnets
      Correct answer: human touch
      toggles
      sound

      To help you plan your 6 science lesson on: The position of switches: open and closed, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...