Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the first part of the journey of food through the human digestive system.

      Key learning points

      1. Humans need food and water to survive and stay healthy.
      2. In the mouth, the tongue moves food around, the teeth chop it, and saliva makes it easier to swallow.
      3. Food is pushed down the oesophagus into the stomach, where stomach acid helps to break it down.
      4. Models can be used to demonstrate and explain things that we are not able to see or experience directly.

      Keywords

      • Digestive system - The digestive system breaks down food into small particles that are absorbed into the blood.

      • Digestion - Digestion is the process of breaking down food so the body can absorb nutrients.

      • Saliva - Saliva is a watery liquid in the mouth that keeps it moist and helps prepare food for digestion.

      • Oesophagus - The oesophagus is a tube that carries food from the mouth to the stomach.

      • Stomach acid - Stomach acid is a digestive fluid produced by the stomach lining that helps break down food.

      Common misconception

      Pupils may not realise that there is a continuous system from mouth to anus that is part of a digestive system for food. Also that food goes to the tummy rather than the stomach.

      When the pupils sketch the digestive system within the body outline, check the different parts join up to each other so food can pass all the way through. The word 'tummy' is used early on in the slide deck to highlight common misconceptions.

      Teacher tip

      This lesson begins with a diagnostic question on slide 6 - see additional materials for further guidance. Help pupils to understand that there is a journey where food enters the body and waste leaves the body rather than all the food we eat stays in the body.

      Equipment

      See additional materials for more detailed guidance.

      Content guidance

      Risk assessment required - equipment

      Risk assessment required - equipment

      Exploration of objects

      Exploration of objects

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What do humans need to stay healthy?

      Correct answer: food
      Correct answer: water
      televison
      Correct answer: exercise
      Correct answer: sleep

      Q2.
      Most humans are omnivores. We eat a varied to stay healthy.

      Correct Answer: diet

      Q3.
      What do humans have in their mouth that helps them to bite and chew food?

      Correct Answer: teeth

      Q4.
      Match the teeth to their function.

      Correct Answer:molars,grind and chew

      grind and chew

      Correct Answer:incisors,cut and bite

      cut and bite

      Correct Answer:canines,rip and tear

      rip and tear

      Q5.
      Our lips, and teeth help us to speak clearly.

      Correct Answer: tongue

      Q6.
      The teeth are part of which system in the body?

      respiratory system
      Correct answer: digestive system
      muscular system

      6 Questions

      Q1.
      Humans need and water to survive and stay healthy.

      Correct Answer: food, nutrients

      Q2.
      Match the part of the mouth to its function in the digestion process.

      Correct Answer:teeth,chop the food into smaller pieces

      chop the food into smaller pieces

      Correct Answer:tongue,moves food around your mouth

      moves food around your mouth

      Correct Answer:saliva,moistens the food to make it easier to swallow

      moistens the food to make it easier to swallow

      Q3.
      What happens to the food after it leaves the mouth?

      It is pushed through the throat into your lungs.
      It is pushed down the oesophagus into your legs when you stand up.
      It falls through the oesophagus into your stomach when you move.
      Correct answer: it is pushed through the oesophagus into your stomach by muscles

      Q4.
      Which of these statements explains what happens in the stomach during digestion?

      The stomach wall absorbs all of the food.
      Food is digested in the stomach where it disappears.
      Correct answer: Stomach acid helps to break down food.
      Stomach acid melts all of the food.
      Food is mashed up in the stomach by vinegar.

      Q5.
      Put these parts of the body in the correct order of digestion, starting with the first part of the digestive system.

      An image in a quiz
      1 - mouth
      2 - oesophagus
      3 - stomach

      Q6.
      can be used to demonstrate and explain things that we are not able to see or experience for ourselves.

      Correct Answer: Models, A model

      To help you plan your 4 science lesson on: The human digestive system, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...