Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Reforestation and recycling (Climate Change & Sustainability)

      Lesson details

      Learning outcome

      I can describe the positive impact of reforestation and recycling on the environment.

      Key learning points

      1. Positive impacts on environments can include reforestation and recycling.
      2. Reforestation is when forests are re-grown in areas that used to be populated by trees.
      3. When we recycle, we collect and sort rubbish instead of throwing it away. These items get changed into something new.
      4. Recycling and reusing objects can prevent rubbish going to landfill and having a negative effect on the environment.
      5. Environmental scientists are constantly studying and finding ways to protect changing environments.

      Keywords

      • Reforestation - Reforestation is the act of planting trees on an area of land that has become empty or spoiled.

      • Recycling - Recycling involves sorting and treating rubbish to produce useful materials that can be used again.

      • Reuse - When we reuse something, we use it again.

      • Landfill - Landfill is when we get rid of waste by burying it in the ground.

      • Environmental scientist - An environmental scientist studies the impact that humans have had on the environment, and works to protect changing environments.

      Common misconception

      All effects of human impact on the environment are negative.

      Examples of positive effects of human impact on the environment.

      Teacher tip

      Try to find examples of objects made from recycled material within the classroom or school. Seeing recycled objects firsthand helps pupils to understand how waste materials can be recycled and given a new purpose.

      Equipment

      access to the internet to research Task B

      Content guidance

      Depiction or discussion of violence or suffering

      Supervision

      Adult supervision required

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is recycling?

      Correct answer: treating rubbish to produce useful materials that can be used again
      leaving waste to rot
      using less of things

      Q2.
      What is deforestation?

      planting new trees
      Correct answer: clearing land and removing trees
      a forest that only contains deciduous trees

      Q3.
      Which of these images shows landfill?

      Image 1
      Image 2
      Correct answer: Image 3
      Image 4

      Q4.
      Izzy's mum has a shopping bag that she uses each time she goes to the shops. Which word describes using an object more than once?

      Correct Answer: reuse, reusing, reusable, re-use, re-using

      Q5.
      When changes benefit an environment or the living things within it, this has a impact.

      Correct Answer: positive, beneficial

      Q6.
      How does deforestation have a negative impact on the environment?

      Animals that hunt at night will find it difficult to catch their prey.
      Correct answer: Animals lose sources of food and shelter.
      Correct answer: The plants and animals that once lived there have lost their habitat.
      We will find it difficult to observe stars and other objects in the night sky.
      Correct answer: There will be far fewer plants as they will have been removed to make space.

      6 Questions

      Q1.
      When forests are re-grown in areas that used to be populated by trees, this is called ...

      deforestation.
      recycling.
      Correct answer: reforestation.

      Q2.
      is when we collect and sort our rubbish instead of throwing it away. These items then get changed into something new for us to use.

      Correct Answer: Recycling

      Q3.
      When we something, we use it again.

      Correct Answer: reuse, re use, re-use

      Q4.
      Which of the following can have a positive effect on an environment?

      deforestation
      Correct answer: reforestation
      Correct answer: recycling
      landfill

      Q5.
      Environmental scientists are constantly studying and finding ways to protect changing ...

      plants.
      rocks.
      Correct answer: environments.
      materials.

      Q6.
      How can we prevent rubbish going to landfill?

      Correct answer: recycling objects
      putting objects in a general waste bin
      throwing litter on the ground
      Correct answer: reusing objects

      To help you plan your 4 science lesson on: Reforestation and recycling (Climate Change & Sustainability), download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...