New
New
Lesson 16 of 16
  • Year 3

How geologists work

I can explain the role of geologists and why their work is important.

Lesson 16 of 16
New
New
  • Year 3

How geologists work

I can explain the role of geologists and why their work is important.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. Geologists learn about the Earth by observing different rocks and soils.
  2. Geologists use different methods to study the Earth including fieldwork.
  3. Geologists help us understand how Earth and other planets formed.

Keywords

  • Geology - Geology is the science of studying the rocks and soils that Earth and its different landscapes are made from.

  • Geologist - A geologist scientist who works in the field of geology.

  • Observation - We make observations when we look closely at something and use other senses too.

  • Rock hammer - A rock hammer is a tool used to break rocks open.

Common misconception

Geologists only look at rocks and soils collected on Earth.

Geologists also work with data from space.


To help you plan your year 3 science lesson on: How geologists work, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Explore other secondary sources, such as library books and the internet, to find out more about the work of modern geologists.
Teacher tip

Equipment

Worksheet

Content guidance

  • Risk assessment required - equipment
  • Exploration of objects

Supervision

Adult supervision required

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
What is a scientist?

someone who acts in plays in the theatre
someone who teaches children in a classroom
Correct answer: someone who systematically gathers and uses research and evidence
someone who gathers crops from fields and sells the produce

Q2.
A geologist is a scientist who studies ...

animals
plants
Correct answer: rocks
human-made materials

Q3.
Which part of an investigation does a scientist use to find out if they have answered the question they are investigating?

the plan
the equipment
Correct answer: the data

Q4.
Order the steps a scientist takes when carrying out an investigation.

1 - Thinks of a question to investigate.
2 - Makes a plan.
3 - Collects the equipment and materials needed.
4 - Carries out the investigation.
5 - Records the data.
6 - Analyses the data to answer their question.

Q5.
Scientists use data to help them answer questions. Look at the data on this image. Which questions does this data help you to answer?

Which is the prettiest rock?
Correct answer: Which is the hardest rock?
Which is the most expensive rock?
Correct answer: Which is the softest rock?
Which is the most permeable rock?

Q6.
Scientists things closely with a hand lens or digital microscope to help them answer questions.

Correct Answer: observe, look at

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of the following do geologists study?

rainbows
Correct answer: volcanoes
Correct answer: rivers
Correct answer: glaciers
bones

Q2.
Where might a geologist work?

a cafe
a zoo
Correct answer: a space agency
a hairdressers
a police station

Q3.
What do all the things that geologist study have in common?

They contain the material metal.
They contain the material plastic.
Correct answer: They contain the material rock.
They contain the material water.

Q4.
A geologist like Rosaly Lopes, working for a space agency might observe rock that has come from ...

my garden.
the ocean.
Correct answer: Saturn.
a cliff by the beach.

Q5.
What was the name of the geologist who travelled to South America on a ship called the HMS Beagle?

Correct Answer: Charles Darwin, Darwin

Q6.
Match the keyword to its definition.

Correct Answer:Geology,the studying of rocks and soils

the studying of rocks and soils

Correct Answer:geologist,a scientist who studies rocks and soils

a scientist who studies rocks and soils

Correct Answer:rock hammer,a tool used to break rocks open

a tool used to break rocks open

Correct Answer:observations,looking closely at something

looking closely at something