New
New
Lesson 3 of 8
  • Year 8

Electric current

I can describe how a cell causes current in a circuit and explain the movement of electrons.

Lesson 3 of 8
New
New
  • Year 8

Electric current

I can describe how a cell causes current in a circuit and explain the movement of electrons.

These resources will be removed by end of Summer Term 2025.

Switch to our new teaching resources now - designed by teachers and leading subject experts, and tested in classrooms.

These resources were created for remote use during the pandemic and are not designed for classroom teaching.

Lesson details

Key learning points

  1. One end of a battery has a positive charge and one end has a negative charge, because of chemical reactions inside it.
  2. A battery pushes electric charge (electrons) one way round a complete circuit.
  3. There are electric charges in all atoms of the wires and components in a circuit, even when it is not turned on.
  4. When a circuit is turned on, electrons everywhere in the circuit start moving at the same time.
  5. Individual electrons move round a circuit slowly, at a speed of just a few millimetres each second.

Keywords

  • Electrical cell - An electrical cell is a component that uses a chemical reaction to make electric charge flow in a circuit.

  • Charge - Objects can have an electrical charge that is positive or negative. If there is no charge, they are neutral.

  • Electrons - Electrons are the charges in conductors that flow to cause an electric current.

  • Electric current - Electric current is the flow of electric charge in a circuit.

Common misconception

Many pupils imagine electric current to emerge from a battery or a power supply and to move around a circuit in a sequential way. This leads to a consumption model of electricity.

Give pupils opportunities to test different incorrect models (e.g. the unipolar and clashing current model,s as well as the consumption model).


To help you plan your year 8 science lesson on: Electric current, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...

Use demonstration circuit examples to show pupils which models are not correct. Encourage pupils to make predictions and explain why they think these are true. Test the predictions to show whether or not they are correct.
Teacher tip

Equipment

Licence

This content is © Oak National Academy Limited (2025), licensed on Open Government Licence version 3.0 except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions (Collection 2).

Lesson video

Loading...

Prior knowledge starter quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
In which circuit will the bulb light?

An image in a quiz
An image in a quiz
Correct Answer: An image in a quiz
An image in a quiz
An image in a quiz

Q2.
A motor is connected to a cell and spins. Which of the following would cause the motor to spin faster?

adding a bulb to the series circuit
adding a switch to the series circuit
adding another motor to the series circuit
Correct answer: adding another cell to the series circuit

Q3.
What mistake has been made in this circuit diagram?

An image in a quiz
The switch is open.
The motor is before the switch.
The ammeter should be beside the motor.
Correct answer: The battery is not connected to the lead.

Q4.
Which component is represented by the circuit symbol shown?

An image in a quiz
a lamp
a motor
Correct answer: a buzzer
a resistor

Q5.
Which of the following statements describe ways to fix a faulty circuit?

disconnecting all the components and reconnecting them
changing the direction of the cells
Correct answer: testing each component with a test circuit
Correct answer: replacing each component, one by one, with a working one
switching the circuit off and then on again

Q6.
Why are there certain rules for drawing circuit diagrams?

Correct answer: so that scientists and engineers around the world can understand them
to make them look nicer
so they are easy to mark in exams
to make them more professional looking

Assessment exit quiz

Download quiz pdf

6 Questions

Q1.
Which of the following statements about the terminals of a cell is correct?

Correct answer: A cell has one positive terminal and one negative terminal.
A cell has two positive terminals.
A cell has two negative terminals.
A cell has a neutral terminal and either a positive or a negative terminal.

Q2.
What is inside a cell that pushes the electric charges round a circuit?

small magnets
mini pumps
microscopic motors
Correct answer: chemicals that react

Q3.
What is the name of the moving charges that carry electric current through a metal wire?

protons
Correct answer: electrons
magnetrons
neutrons

Q4.
What is the normal speed of electrons flowing through a metal wire?

Correct answer: a few millimetres per second
a few metres per second
a few kilometres per second
a few million metres per second

Q5.
Which of the following objects can be used to make a simple cell?

two pieces of the same metal, liquid oil and some wires
two pieces of the same metal, a weak acid solution and some wires
two different metals, liquid oil and some wires
Correct answer: two different metals, a weak acid solution and some wires

Q6.
Which two of these objects have free electrons that can carry an electric current?

plastic ruler
Correct answer: copper wires
air in the room
Correct answer: steel paperclips
wooden pencil