Choose exam board for KS4 Computer Science (GCSE)
Choose exam board for KS4 English
Choose exam board for KS4 French
Choose exam board for KS4 Geography
Choose exam board for KS4 German
Choose exam board for KS4 History
Choose tier for KS4 Maths
Choose exam board for KS4 Music
Choose exam board for KS4 Physical education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Religious education (GCSE)
Choose exam board for KS4 Spanish

      Lesson details

      Learning outcome

      I can use role play to investigate some of the jobs that people do in Arusha.

      Key learning points

      1. People around the world do many different jobs.
      2. Arusha’s climate and geographical features affect some of the jobs that people do there.
      3. Talking to people is one way of finding out about what a place is like.

      Keywords

      • Job - A job is regular work which is usually paid.

      • Community - A community is a group of people who all have something in common.

      • Safari - A safari is a journey on land to watch, photograph or hunt wild animals.

      • Charity - Charity is offering actions or money to help someone or something in need.

      • Hot seat - Being in the hot seat means being the person to answer questions being asked by the group.

      Common misconception

      Learners may have limited knowledge about the jobs that people do.

      Spend more time at the start of the lesson discussing the different jobs that people do in the UK.

      Teacher tip

      Teachers may wish to first model being in the hot seat and invite learners to ask them questions. Less confident learners could work in pairs to be in the hot seat, working together to think of what to say in response to questions from others.

      Licence

      This content is © Oak National Academy Limited (2026), licensed on Open Government Licence version 3.0
      except where otherwise stated. See Oak's terms & conditions
      (Collection 2).

      Lesson video

      Loading...

      Prior knowledge starter quiz

      6 Questions

      Q1.
      What is the term for regular work which is usually paid?

      a hobby
      a sport
      Correct answer: a job

      Q2.
      A safari is a journey across __________ to watch, photograph or hunt wild animals.

      the sea
      Correct answer: land
      a river

      Q3.
      Being in the '__________' means being the person to answer the questions being asked by the group.

      school grounds
      lead
      Correct answer: hot seat

      Q4.
      Match the following jobs to the correct workplaces.

      Correct Answer:teacher,school

      school

      Correct Answer:cleaner,houses, businesses and public buildings

      houses, businesses and public buildings

      Correct Answer:artist,a studio

      a studio

      Correct Answer:MP,parliament

      parliament

      Q5.
      Which of these groups of people are most likely to have a job?

      primary school pupils
      Correct answer: adults
      teenagers

      Q6.
      What job is shown in this photograph?

      An image in a quiz
      pupil
      Correct answer: teacher
      doctor
      Q6 Monkey Business Images/Shutterstock.com

      6 Questions

      Q1.
      Which of these is not a reason why people have jobs?

      to earn money
      Correct answer: to save money
      to do something to help others
      to do something they love doing

      Q2.
      People in Tanzania may have jobs on coffee plantations because the __________ here is good for growing coffee.

      weather
      Correct answer: climate
      rain

      Q3.
      Why might some children in Tanzania not go to school?

      Correct answer: because they need to work
      because they want to play
      Correct answer: because they need to help at home
      because they want to rest

      Q4.
      Which of the following is not an animal you would see on safari in Tanzania?

      an elephant
      a rhino
      Correct answer: an otter
      a lion
      a giraffe

      Q5.
      What is a dala dala?

      an animal
      a type of food
      Correct answer: a minibus

      Q6.
      Which of these jobs in Tanzania are linked to tourism?

      Correct answer: safari guide
      Correct answer: Mount Kilimanjaro guide
      Mount Everest guide

      To help you plan your 2 geography lesson on: Jobs in Arusha, Tanzania, download all teaching resources for free and adapt to suit your pupils' needs...